fbpx

”Vem skapade Gud?”

Den som säger sig tro att Gud är skaparen av universum möter ofta frågan, ”Vem skapade Gud” som ett motargument, eller i alla fall som ett ifrågasättande. Det kan tänkas vara en legitim fråga att ställa. Men är den rätt ställd?

Det finns inga bevis som visar att något kan bli skapat från ingenting. Ingenting kan bli till utan orsak. Något som startar processen behöver finnas. Det gäller allt som har en början.

Det är allmänt accepterat att universum har en början, det som kallas för Big Bang-teorin, och således också måste det ha en orsak. Något som startade Big Bang. Då är frågan, vad?

Det som skapades i början på vårt universum var rymden och det materiella, men även tiden. Vad fanns före Big Bang? Eftersom ALLT skapades vid den händelsen så är svaret; Ingenting. Ingen-ting.

Kan något skapas från ingenting?

Som troende är svaret på frågan om vad som skapade universum, även big bang, Gud.

Den som inte vill acceptera eller vill utmana det svaret ställer då gärna frågan; Vem skapade Gud?

Om allt skapades vid början, kan det som var före allt inte vara skapat. Så det korta svaret är att ingen skapade Gud, för Gud är inte skapad. Gud är evig, utan början och utan slut.

Vad är orsaken till universum?

Universum är tid, rum, energi och materia, alltså kan det som orsakade universum inte vara något gjort av tid, rum, energi eller materia.

Tar upp tråden om att något skapat måste ha en början.

För att en process ska börja, för att något ska börja finnas/skapas så behövs ett beslut, och ett beslut kräver en person som kan ta beslutet. Orsaken till universum är alltså någon som är utanför tid, rum, materia och energi och tillräckligt mäktig att skapa hela vårt stora universum.

Vad skulle du kalla en sådan entitet?

Vem skapade Gud - Bild på berg och stjärnhimmel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder så kallade cookies. Genom att fortsätta använda denna hemsida accepterar du användandet av cookies.