fbpx

Nyckeln till frihet

I helgen såg jag filmen Nyckeln till frihet, eller Shawshank Redemption som originaltiteln är, och den väckte något i mig.

Jag såg hur huvudkaraktären, Andy Dufresne, bestämde sig för ett mål och sedan sakta men säkert arbetade sig mot det. Oavsett vad som skedde runtomkring, eller hur långt tid det kunde tänkas ta.

[SPOILER ALERT]

Dufresne blev oskyldigt dömd för mordet på sin fru och hennes älskare, och även där såg jag en likhet med hur många känner sig i dagens samhälle. Oskyldigt dömda till ett liv i fångenskap, utan möjlighet att förändra något. Allt från att vara fast i en klass, en identitet, trosföreställningar med mera.

Väl inne i fängelset tar han kontakt med en herre, Red, som ”fixar fram saker” och beställer en ytterst liten hammare att knacka sten med. Red tänkte han skulle försöka gräva sig ut och rymma. När Red fick se den ynka lilla hammaren skrattade han och tänkte det tar 600 år att gräva sig ut med hjälp av den.

Åren gick, 5 år, 10 år, 15 år. Fortfarande instängd utan någon utsikt om att komma ur, har för mig han blev dömd till två livstider. Under tiden startar han sin egna lilla verksamhet och hjälper fängelsedirektören med bokföring med mera. Han var trots allt en välkänd bankman innan han blev dömd.

Efter en incident (läs mord) när en annan intagen blir skjuten på order av fängelsedirektören eftersom hans vittnesmål hade kunna frige Dufresne, hamnar han i isoleringscellen. Detta efter 19 år i fångenskap, oskyldigt dömd.

När han kommer ut fixar han utav en fängelsekamrat ett rep innan han går och lägger sig och alla tror att han tänkt hänga sig. Morgonen kommer och alla kliver ur sina celler. Förutom Dufresne.

Cellen är tom!

Hur?

Den lilla skrattretande hammaren hade gjort jobbet, inte på 600 år, men på knappt 20. Den var nyckeln till frihet.

Varje dag hade han krafsat bort betong, lite i taget i 19 år. Sen var han fri!

Det är så talande om hur små handlingar gör skillnad över tid. Vare sig det handlar om att spara en krona om dagen, arbeta i sin trädgård, bygga sitt företag eller ha så bra hälsa som möjligt. Små val gör skillnad. Valet idag påverkar inte bara morgondagen, det påverkar nästa decennium!

Kan absolut rekommendera denna film från 1994.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *